Informace výrobců, Zděné konstrukce

NZEB a pasivní domy z jednovrstvého zdiva Porotherm

V nedávné minulosti se snad žádná novostavba neobešla bez zateplení. Dnes už víme a máme ověřeno, že pasivní dům je možné postavit z jednovrstvého zdiva. Cihly ze sortimentu Wienerberger jsou připraveny zvládat nejen požadavky na budovy s téměř nulovou spotřebou energie (NZEB), ale také požadavky na pasivní dům, a to bez jakéhokoliv dalšího zateplení. Cihelné bloky plněné minerální vatou Porotherm T Profi a nové Porotherm TB Profi a vznikly symbiózou keramického stavebního materiálu a osvědčené minerální izolační hmoty. Splňují nejpřísnější nároky na tepelný odpor a tepelnou akumulaci. Jsou proto vhodné pro jednovrstvé obvodové zdivo bez dalších vrstev zateplování a vyhovují i přísným kritériím pasivních domů.

Výhody cihel Porotherm T Profi a TB Profi
▪ Jedinečné tepelněizolační vlastnosti – součinitel prostupu tepla U již od 0,12 W/(m2. K).
▪ Zvýšená únosnost a výborné akustické vlastnosti, obzvláště u cihel TB Profi.
▪ Vysoká pevnost díky masivní konstrukci keramické části cihly.
▪ Maximální požární odolnost, přirozeně nehořlavé materiály.
▪ Ekonomická výhodnost – odpadají náklady na další vrstvy zateplení, cihelná stavba vyžaduje pouze minimální náklady na údržbu.

Cihla Porotherm 38 TB Profi

Nejen tepleněizolační vlastnosti předurčují cihelné zdivo k tomu, aby zvládalo vysoké nároky na dnešní stavby. Cihly také výborně akumulují teplo, pomáhají udržovat stabilní teplotu v místnostech při změnách venkovní teploty v průběhu dne, ale i v přechodných obdobích. Zdivo z pálených cihel také zajišťuje optimální vlhkostní režim ve vnitřních prostorách, díky čemuž nehrozí riziko vzniku plísní, které mohou způsobit nežádoucí alergie.

Omítnutý cihlový dům má životnost více než 100 let, je mechanicky odolný, stabilní a nepoškodí jej ani extrémní povětrnostní vlivy. Naopak životnost běžného zateplovacího systému má svoje limity – mechanicky poškozené zateplení vidíte i na domech rekonstruovaných či postavených před pár lety. Není tedy jedno, zda je tepelná izolace na povrchu domu, nebo je ukryta uvnitř pevné cihlové konstrukce.

Díky progresivním technologiím zdění na tenkou maltu nebo na zdicí pěnu DRYFIX lze hrubou stavbu dokončit již za několik týdnů. Jednoduchá konstrukce jednovrstvého cihelného zdiva navíc minimalizuje riziko konstrukčních chyb při realizaci.

Budovy s téměř nulovou spotřebou energie

Od roku 2020 musí všechny nově postavené pozemní stavby splňovat kritéria stanovená pro budovy s téměř nulovou spotřebou energie (NZEB – Nearly Zero Energy Buildings). NZEB je budova s velmi nízkou energetickou náročností, jejíž spotřeba energie je ve značném rozsahu pokryta z obnovitelných zdrojů, tedy pocházejících z nefosilních přírodní zdrojů (energie větru, slunečního záření, geotermální energie, energie vody, půdy, vzduchu, energie biomasy, skládkového plynu, kalového plynu a energie bioplynu).

Dům s téměř nulovou spotřebou energie nemusí být pasivní dům, ale pravděpodobně každý pasivní dům splní klasifikaci na NZEB. Potvrzení, zda dům splňuje požadavky kladené na NZEB, vychází z výpočtů v průkazu energetické náročnosti budovy (PENB) zpracovaném v rámci projektové dokumentace, za které odpovídá projektant.

Při návrhu je nutné splnit požadavky na dva základní parametry: snížit požadované množství dodané energie (primární celkové, primární neobnovitelné) a zvolit kvalitní obálku budovy (kombinace zdiva, střechy, oken, dveří nebo např. izolace v podlaze). Je třeba zvážit použití vhodného systému OZE dle místních podmínek (solárních panelů, fotovoltaiky, pelet, tepelného čerpadla apod.), instalace energeticky efektivních zdrojů vytápění nebo chlazení.

Pro řešení obálky budovy nabízí Wienerberger systémové řešení. Pro hodnocení NZEB je podstatný průměrný součinitel prostupu tepla Uem [W/(m2. K)], který musí být max. 0,7násobek hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla referenční budovy. Referenční budova je shodná budova (ve smyslu tvaru, rozměrů, uspořádání, orientace, míry prosklení, dispozice, stejných klimatických podmínek, stejného užívání atd.) jako hodnocená budova, ale s referenčními hodnotami vlastností budovy (např. obálka budovy, technická zařízení budov) dle vyhlášky. Požadovaných hodnot lze docílit těmito způsoby:
▪ Všechny konstrukce navrhnout minimálně v kvalitě 0,7 UN,20 (požadované hodnoty jednotlivých konstrukcí dle ČSN 73 0540-2),
▪ „předimenzovat“ některé konstrukce, kde je to technicky a finančně vhodnější na úkor komplikovanějších nebo nákladnějších řešení u jiných konstrukcí.

Pro obvodové zdivo, které se v průběhu užívání nedá jednoduše vyměnit, se výborně uplatní jednovrstvé konstrukce Porotherm, které svým součinitelem prostupu tepla U výrazně zlepší průměrný součinitel prostupu tepla celé obálky.

Obr. 2: Vzorový dům Harmony

Vzorový dům Harmony

Jako ukázka zmíněného řešení NZEB může posloužit kalkulace vzorového domu Harmony (obr. 2). V tabulce 1 jsou uvedeny plochy jednotlivých součástí domu a jejich měrná ztráta. Kolik tepla se ztratí jednotlivými konstrukcemi, závisí nejen na kvalitě dané konstrukce, ale také na velikosti její plochy. Čím větší plocha konstrukce a její vlastnosti horší, tím větší ztráty. Je to zřetelné z grafů na obr. 3.

Tabulka 2 pak obsahuje kalkulaci požadavků na součinitel prostupu tepla vybraných konstrukcí obálky budovy ve dvou variantách: varianta A představuje NZEB a má jednotlivé konstrukce navržené na hodnoty referenční budovy vynásobené koeficientem 0,7 a varianta B (pasivní dům) má jednotlivé konstrukce navržené dle normou doporučených hodnot pro pasivní domy. Tabulka 3 pak ilustruje, jak se projeví použití různých materiálů Porotherm na hodnotě průměrného součinitele prostupu tepla obálky budovy a na hodnoty měrné ztráty ztráty prostupem tepla vnější stěnou. Parametry ostatních konstrukcí jsou v hodnotách pro NZEB z tabulky 2. Na grafu na obr. 4 je pak vidět úspora měrné ztráty prostupem tepla vnější stěnou oproti základní variantě NZEB. Při použití cihel Porotherm 50 T Profi/Dryfix to může být až 38 %. To se projeví i finančně na úsporách za spotřebu energie.

Cihly pro jednovrstvé konstrukce řady Porotherm T Profi nebo Porotherm EKO+ Profi tedy s dostatečnou rezervou splňují předpoklady pro konstrukce domů NZEB.

Tabulka 1: Vzorový dům Harmony – ztráty prostupem tepla přes vybrané konstrukce domu

Konstrukce Vnější stěny Výplně otvorů Podlaha Střecha Celkem
Plocha konstrukce [m2] 197,0 50,0 115,0 136,0 498,0
Měrná ztráta prostupem tepla v případě
konstrukcí navržených dle NZEB [W/K]
41,4 52,5 26,4 21,8 142,0

Obr. 3: Porovnání podílu ploch konstrukcí obálky budovy a jejich měrné ztráty prostupem tepla

Tabulka 2: Hodnoty U [W/(m2.K)] vybraných konstrukce obálky budovy vzorového domu

Konstrukce Referenční budova Varianta A
(NZEB)
Varianta B
(pasivní dům)
Stěna vnější 0,30 0,21 0,15
Střecha šikmá 0,24 0,16 0,13
Podhled zateplený 0,30 0,21 0,13
Podlaha 0,45 0,31 0,18
Okna 1,50 1,05 0,70
Dveře 1,70 1,19 0,90
Průměrný součinitel prostupu tepla
obálky budovy Uem [W/(m2.K)]
0,44 0,31 0,20

Tabulka 3: Hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla obálky budovy a měrné ztráty prostupem tepla vnější stěnou pro různé cihly Porotherm pro obvodové stěny

Výrobek Porotherm Hodnota U vnější stěny
Porotherm [W/(m2.stěny K)]
Uem obálky
[W/(m2.budovy K)]
Měrná vnější ztráta stěnou
prostupem HT [W/K] tepla
Varianta B (NZEB) 0,21 0,31 41,4
30 T Profi/Dryfix 0,20 0,31 39,4
44 EKO+ Profi/Dryfix 0,19 0,30 37,4
38 T Profi/Dryfix 0,17 0,30 33,5
50 EKO+ Profi/Dryfix 0,16 0,29 31,5
44 T Profi/Dryfix 0,15 0,29 29,2
50 T Profi/Dryfix 0,13 0,28 25,6

Obr. 4: Úspora měrná ztráty prostupem tepla vnější stěnou pro varianty zdiva Porotherm oproti základní variantě NZEB [%]

podle podkladů firmy Wienerberger

Související články:
Vícepodlažní budovy z jednovrstvového zdiva – Porotherm TB Profi
Realizace staveb z vápenopískového zdiva KMB SENDWIX
Zdění s maltou HELUZ SIDI je rychlejší a úspornější
Baumit Ceramic – zateplovací systém s keramickým a dekorativním obkladem