Střechy

Umíte správně vybrat kvalitu podstřešní fólie?

Pro funkci „doplňkové hydroizolační vrstvy“ (DHV) se u šikmých střech pod kontralatěmi se skládanou střešní krytinou používají různé typy podstřešních fólií.

Na trhu najdeme jak mikroporézní membrány, tak i monolitické membrány a TPU/PUR membrány, které se dle jejich mezního sklonu většinou používají v běžných či nepříliš namáhaných konstrukcích. Existují pak i speciální, např. polyakrylátové membrány, které se používají zejména u střech s nízkým sklonem nebo u střech s velkým počtem zvýšených požadavků působících na střešní skladbu.

Bohužel se často setkávám s tím, že pro zhotovitele či investora stavby je pro výběr daného typu jediné kritérium cena, případně jen plošná hmotnost výrobku. To je zásadní chyba. Pro výběr použitelné podstřešní membrány (DHV) jsou totiž rozhodující její technické vlastnosti, nikoliv plošná hmotnost, a z nich pak vyplývající možnosti použití fólie v příslušné třídě těsnosti či pro určitou funkci. Díky nesprávnému výběru materiálu jsou pak velice často použity takové typy fólií, které buď nejsou pro danou skladbu, třídu těsnosti DHV či sklon střechy vůbec určeny, nebo mají natolik nedostačující technické vlastnosti, že by se na střeše vůbec jako DHV neměly vyskytovat. Zakoupit lze celou řadu podstřešních fólií s vyšší plošnou hmotností, ale s naprosto nevyhovujícími technickými vlastnostmi i pro možnost základního použití; o jejich použitelnosti pro funkci dočasného zakrytí či použitelnosti v přísnější třídě těsnosti DHV ani nemluvě.

a) Příklad fólií vhodných k provedení doplňkové hydroizolační vrstvyb) Příklad fólií vhodných k provedení doplňkové hydroizolační vrstvyc) Příklad fólií vhodných k provedení doplňkové hydroizolační vrstvyd) Příklad fólií vhodných k provedení doplňkové hydroizolační vrstvy

Prohlášení o vlastnostech či CE technický list jakékoliv podstřešní fólie totiž není certifikátem, jenž automaticky sděluje, že výrobek je pro konkrétní střechu vůbec použitelný. Tyto doklady jsou pouze informací o tom, jaké má daná fólie technické vlastnosti. A pokud tedy dle těchto informací máme zjistit, zda vůbec je konkrétní fólie jako DHV v konkrétní situaci použitelná, pak je nutné ověřit, do jaké třídy kvality se příslušná fólie svými vlastnostmi vůbec „vejde“. Jaké vlastnosti by tedy měla mít podstřešní fólie, aby se na střeše mohla použít alespoň pro základní funkci?

Pravidla pro navrhování a provádění střech ČRČSN 731901-2_2020

Velice srozumitelně to objasňují Pravidla pro navrhování a provádění střech ČR (r. 2014), jež mnozí odborníci i výrobci střešních materiálů pokládají za závazný dokument, jelikož je často vůči těmto požadavkům vázána i záruka pro střechu. Navíc od října 2020 platí nová norma ČSN 731901-2 Navrhování střech, kde je přímo v poznámce 2, bodu bod 5.3.1. uvedeno: „Kvalitativní požadavky na výrobky pro DHV z fólie lehkého typu pro pokládku na tuhý podklad a pro pokládku nad vzduchovou mezerou jsou uvedeny v Pravidlech pro navrhování a provádění střech (2. upravené a doplněné vydání z roku 2014, vydané Cechem klempířů, pokrývačů a tesařů).“ Viz tabulka 1 a tabulka 2 technických vlastností.

Kvalitativní třída podstřešních fólií pro pokládku na tuhý podklad

Fólie lehké pro pokládku na tuhý podklad (rozměrove a tvarově stálá tepelná izolace nebo celoplošné bednění)

Zkouška

Třída A
(UDB-A)

Třída B
(UDB-B)

Třda C
(UDB-C)

Stanovení reakce na oheň ČSN EN 13859-1, odst. 5.2.2

E

E

E

Stanovení odolnosti proti pronikání vody ČSN EN 13859-1, odst. 5.2.3

– před umělým stárnutím W1 W1 W1
– po umělém stárnutí W1 W1 W1
Stanovení tahových vlastností ČSN EN 13859-1, odst. 5.2.6
– před umělým stárnutím, podélně 250 N/50 mm 200 N/50 mm 120 N/50 mm
– před umělým stárnutím, příčně 200 N/50 mm 150 N/50 mm 110 N/50 mm
– po umělém stárnutí, podélně 65 %1) 65 %1) 65 %1)
– po umělém stárnutí, příčně 65 %1) 65 %1) 65 %1)
Tažnost ČSN EN 13859-1, odst. 5.2.6
– před umělým stárnutím, podélně deklaruje výrobce deklaruje výrobce deklaruje výrobce
– před umělým stárnutím, příčně deklaruje výrobce deklaruje výrobce deklaruje výrobce
– po umělém stárnutí, podélně 65 %1) 65 %1) 65 %1)
– po umělém stárnutí, příčně 65 %1) 65 %1) 65 %1)
Odolnost proti protrhávání (dřík hřebíku) ČSN EN 13859-1, odst. 5.2.7
– podélně deklaruje výrobce deklaruje výrobce deklaruje výrobce
– příčně deklaruje výrobce deklaruje výrobce deklaruje výrobce
Teplotní odolnost
– min. teplota
Zkouška Stanovení ohebnosti za nízkých teplot ČSN EN
13859-1, odst. 5.2.9
deklaruje výrobce deklaruje výrobce deklaruje výrobce
– max. teplota
Zkouška Stanovení odolnosti proti umelému stárnutí
ČSN EN 13859- 1, odst. 5.2.10, max. teplotu deklaruje
výrobce
deklaruje výrobce deklaruje výrobce deklaruje výrobce
Stanovení ohebnosti za nízkých teplot
ČSN EN 13859-1, odst. 5.2.2
≤ –20 °C ≤ –20 °C ≤ –20 °C
Rozměrová stálost ČSN EN 1107-2 (v obou směrech) smrštění max. 2 % smrštění max. 2 % smrštění max. 2 %
Odolnost proti intenzivnímu dešti ano2) ano2)
Zvýšená odolnost proti umělému stárnutí ano3) ano3)
Použitelnost materiálu pro provizorní zakrytí ano4) ano4)/ne ne
Nabídka příslušenství (těsnicí pásky, těsnicí pěny apod.) k utěsnění přesahu, spojů a perforací způsobených hřebíkem5) ano ano/ne ne


Kvalitativní třída podstřešních fólií pro pokládku nad vzduchovou mezerou

Fólie lehké pro pokládku nad vzduchovou mezerou (zavěšené na krokve)

Zkouška

Třída A
(USB-A)

Třída B
(USB-B)

Stanovení reakce na oheň ČSN EN 13859-1, odst. 5.2.2

E

E

Stanovení odolnosti proti pronikání vody ČSN EN 13859-1, odst. 5.2.3

– před umělým stárnutím W1 W2
– po umělém stárnutí W1 W2
Stanovení tahových vlastností ČSN EN 13859-1, odst. 5.2.6
– před umělým stárnutím, podélně ≥ 200N/50 mm ≥ 120N/50 mm
– před umělým stárnutím, příčně ≥ 150N/50 mm ≥ 110N/50 mm
– po umělém stárnutí, podélně ≥ 65% 1) ≥ 65% 1)
– po umělém stárnutí, příčně ≥ 65% 1) ≥ 65% 1)
Tažnost ČSN EN 13859-1, odst. 5.2.6
– před umělým stárnutím, podélně deklaruje výrobce deklaruje výrobce
– před umělým stárnutím, příčně deklaruje výrobce deklaruje výrobce
– po umělém stárnutí, podélně ≥ 65% 1) ≥ 65% 1)
– po umělém stárnutí, příčně ≥ 65% 1) ≥ 65% 1)
Odolnost proti protrhávání (dřík hřebíku) ČSN EN 13859-1, odst. 5.2.7
– podélně deklaruje výrobce deklaruje výrobce
– příčně deklaruje výrobce deklaruje výrobce
Stanovení ohebnosti za nízkých teplot ČSN EN 13859-1 odst. 5.2.2 ≤ –20 °C ≤ –20 °C
Teplotní odolnost
– min. teplota
Zkouška Stanovení ohebnosti za nízkých teplot ČSN EN
13859-1, odst. 5.2.9
deklaruje výrobce deklaruje výrobce
– max. teplota
Zkouška Stanovení odolnosti proti umelému stárnutí
ČSN EN 13859- 1, odst. 5.2.10, max. teplotu deklaruje
výrobce
deklaruje výrobce deklaruje výrobce
Rozměrová stálost ČSN EN 1107-2 (v obou směrech) smrštění max. 2% smrštění max. 2%
Odolnost proti intenzivnímu dešti ano2)
Zvýšená odolnost proti umělému stárnutí ano3)
Použitelnost materiálu pro provizorní zakrytí ano4) / ne ne
Nabídka příslušenství (těsnicí pásky, těsnicí pěny apod.) k utěsnění přesahu, spojů a perforací způsobených hřebíkem5) ano/ne ne

Poznámky:
1) z počáteční hodnoty; 2) Odolnost proti intenzivnímu dešti prokazuje výrobce na základě výsledku zkoušky odolnosti proti intenzivnímu dešti – TU Berlín. 3) Zvýšenou odolnost proti umělému stárnutí prokazuje výrobce zvýšenou teplotou na 80 °C při zkoušce vystavení teplu (horku) dle ČSN EN 13859-1 odst. C.5.2. 4) Výrobce udává maximálně přípustnou dobu expozice před zakrytím krytinou a výrobce potvrzuje vhodnost pro provizorní zakrytí. 5) Výrobce uvádí vhodné výrobky.

V případě, že konkrétní podstřešní fólie svými vlastnostmi nesplní byť jen jedno kritérium, i kdyby jen u nejnižší třídy kvality, pak je taková fólie na střeše jako DHV nepoužitelná, i kdyby měla sebevětší plošnou hmotnost – viz Pravidla pro navrhování a provádění střech (2014), str. 34, bod 5.1, odstavec 7 a 8.

Pokud má tedy konkrétní podstřešní fólie např. třídu reakce na oheň pouze „F“, nebo má základní příčnou pevnost nižší než 110 N/5 cm (POZOR – tato hodnota platí až po odečtu minusové tolerance!), nebo její rozměr se po aplikaci na střeše smršťuje o více než o 2 %, popř. po provedeném testu stárnutí se mechanické vlastnosti fólie zhorší o více než 35 %, pak byť by měla vysokou plošnou hmotnost, je taková fólie pro funkci DHV nepoužitelná pro jakoukoliv šikmou střechu.

Takové nevyhovující podstřešní fólie totiž po pár letech ve střeše mohou dopadnout způsobem, jak ukazují fotografie na této straně.

Příklady stavu nevhodně zvolených podstřešních fólií po několika letechPříklady stavu nevhodně zvolených podstřešních fólií po několika letechPříklady stavu nevhodně zvolených podstřešních fólií po několika letech

Proč nesmí mít podstřešní fólie smrštění vyšší než právě 2 %? Protože při sráživosti vyšší než 2 % rozměru fólie by takový materiál, i při správném napnutí montážníkem, následně vytvořil svým přepnutím na fólii příčné vlny a zároveň se vytrhával z hřebíků pod kontralatěmi. Tyto příčné vlny pak navedou vodu tekoucí po fólii do vzniklých děr u hřebíků kontralatí, čímž dojde k protečení vodních srážek do konstrukce a do případného zateplení. Bohužel, tuto hodnotu stability rozměru fólie často u řady dodavatelů podstřešních fólií nenajdete ani v jejich CE technickém listu.

POZOR! Pokud má podstřešní fólie navíc plnit i funkci provizorního zakrytí stavby nebo má být použitelná ve třídě těsnosti DHV 3 či přísnější, pak už takový výrobek nemůže mít vlastnosti ani jen nejnižších tříd kvality, jelikož tyto nejnižší třídy kvality neumožňují použitelnost podstřešní fólie pro tuto funkci.

Při vyšším smrštění fólie než 2 % dojde i po správném vypnutí k samovolnému vzniku příčných vlnO tom, jak správně provést fólii, která bude mít funkci provizorního zakrytí střechy, hovoří Pravidla pro navrhování a provádění střech ČR (2014)

Jak fólii pro funkci „provizorního zakrytí střechy“ provést? Opět o tom hovoří [1]. Musí být provedena min. ve třídě těsnosti DHV 3, tj. fólie musí být aplikována „na bednění nebo ve styku s tvarově a rozměrově stálou tepelnou izolací, a vždy se slepenými přesahy a s podtěsněnými kontralatěmi“. Popř. ve třídě těsnosti DHV 2 či DHV 1, kteréžto provedení je ale ještě přísnější. Viz [1], str. 29, bod 2, odst. 3. Zároveň se ale na stejné stránce v odst. 8 doporučuje, aby pro tuto funkci byly používány fólie určené pro třídu těsnosti DHV 2 nebo DHV 1. To už ale nejsou běžné podstřešní fólie, ale např. polyakrylátové nebo svařitelné TPU/PUR membrány.

Podstřešní fólie, které splní kritéria kvalitativní „třídy A na tuhém pokladu
(UDB-A)“, by měly službu „použitelnosti materiálu pro provizorní zakrytí“ poskytovat automaticky.
Ale fólie, jež splní technická kritéria kvality jen „třídy B na tuhém pokladu (UDB-B)“ či „třídy A nad vzduchovou mezerou (USB-A)“, pak tuto službu mohou, ale také
nemusí poskytovat. Pokud tedy výrobce/dodavatel zařadí podstřešní fólii do třídy UDB-A, součástí tohoto zatřídění je i povinnost poskytovat službu dočasného zakrytí. Pokud ale výrobce/dodavatel zařadí fólii do třídy kvality UDB-B či USB-A, je jen na jeho rozhodnutí, zda tuto službu umožní či nikoliv.

Aby ale tyto fólie mohly plnit funkci provizorního zakrytí střechy, musí nejen dosahovat určitých technických vlastností příslušných tříd kvality (UDB-A, UDB-B či USB-A), ale musí zároveň i úspěšně projít testem na dynamiku deště v technickém institutu v Berlíně. Viz Pravidla pro navrhování a provádění střech (2014), str. 34, bod 5.1, odstavec 6. Tj. v protokolu o výsledku testu na dynamiku deště dané fólie nemůže být vyšší číslo výsledku než 5 (nejlepší výsledek je číslo 0).

Pokud má fólie plnit funkci provizorního zakrytí střechy, musí ještě projít úspěšně testem na dynamiku deště v TU Berlín

Povolenou dobu pro funkci provizorního zakrytí střechy (doba, kdy instalovaná podstřešní fólie nahrazuje zakrývací plachtu rozpracované střechy) však musí výrobce podstřešní fólie výslovně v nějakém technicko-montážním návodu či aplikačním manuálu uvést. Tímto termínem ale rozhodně není případně uváděná „doba UV stálosti“, jelikož povolená „doba pro provizorní zakrytí“ střechy se nepohybuje v měsících, ale v týdnech. Podle příslušného, třídám kvality vyhovujícího typu podstřešní fólie a způsobu jejího provedení se většinou tato doba pohybuje od 3 do 8 týdnů.

Tj. fólie určená pro provizorní zakrytí střechy musí splňovat min. tyto vlastnosti (pokud je výrobcem pro tuto funkci vůbec povolena):
– třída reakce na oheň – min. E nebo lepší (nesmí být jen třídy F);
– třída vodotěsnosti W1 (před i po testu stárnutí);
– min. pevnost na přetrh podélná 200 N/5 cm (hodnota po odečtu minus tolerance);
– min. pevnost na přetrh příčná 150 N/5 cm (hodnota po odečtu minus tolerance);
– vyhovující test na dynamiku deště;
– sráživost rozměru do max. 2 %;
– po testu stárnutí původní mechanické vlastnosti nesmí klesnout o více než 35 %;
– v případě požadavku pro funkci provizorního zakrytí střechy mít písemně uvedený souhlas výrobce membrány/fólie pro tuto funkci a s uvedením doby této použitelnosti;
– použitelnost fólie pro provedení ve třídě těsnosti DHV 3 nebo DHV 2, popř. DHV1.

Pokud se podstřešní fólie svými vlastnostmi „vejde“ pouze do kvalitativní „třídy C na tuhém podkladu (UDB-C)“ nebo do „třídy B nad vzduchovou mezerou (USB-B)“, pak u takové podstřešní fólie nelze tuto funkci deklarovat/povolovat, i kdyby měla sebevětší plošnou hmotnost.

OPAKUJI: U mechanických vlastností pevnosti fólie se vůči požadavkům v tabulce tříd kvality neporovnávají středové hodnoty pevnosti fólie, ale minimální možné hodnoty pevností po odečtení minusové tolerance (uvedené v Prohlášení o vlastnostech). Uvedená „doba UV stálosti“ není „dobou pro provizorní zakrytí“ střechy.

Než se tedy rozhodnete podstřešní fólii/membránu (DHV) na střeše použít i pro funkci dočasného/provizorního zakrytí střechy, je určitě vhodné si zjistit:

a) Zda výrobce/dodavatel podstřešní fólie (DHV) písemně v nějakém aplikačním podkladu umožňuje/povoluje pro tento materiál i funkci „provizorního zakrytí střechy“ (resp. zda vlastnosti podstřešní fólie jsou takové, jež umožňují její zařazení do příslušné třídy kvality). 

b) Zda a kolik týdnů je pro tuto funkci výrobcem/dodavatelem podstřešní fólie (DHV) povoleno.

c) Zda příslušná fólie má povolení pro možnost montáže alespoň do třídy těsnosti DHV 3.

d) Popř. zda výrobce/dodavatel podstřešní fólie (DHV) může k příslušné fólii doložit Protokol o zkoušce na dynamiku deště v TU Berlín.

Protokol ze zkoušky odolnosti proti intenzivnímu dešti – TU BerlínProtokol ze zkoušky odolnosti proti intenzivnímu dešti – TU Berlín

JAN RYPL
Foto: archiv firmy JUTA, a. s.

Literatura:
1) Pravidla pro navrhování a provádění střech ČR. Praha: Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR, 2014.

Jan Rypl (*1965)
– absolvoval střední technickou školu s maturitou. Od roku 1994 je ve funkci manažera aplikací ve firmě JUTA, a. s., (v letech 1997–2004 zároveň jako manažer exportu East). Je dlouhodobým oficiálním konzultantem ve stavebních
portálech, autorem Aplikačního manuálu a mnoha technických článků a přednášek a spolutvůrcem Pravidel pro navrhování a provádění střech ČR (2014).