Průmysl a obchod

Historické nádraží v Ústí nad Orlicí získá společnost Oustecké nádraží

České dráhy prodají nevyužívanou památkově chráněnou budovu nádraží v Ústí nad Orlicí společnosti Oustecké nádraží. Ta vyhrála výběrové řízení s cenou 1,45 miliónu korun, sdělil ČTK mluvčí státní firmy Radek Joklík. Kupující subjekt založili vloni v říjnu aktivisté za záchranu budovy (včetně režisérky Olgy Sommerové). V přízemí plánují vytvořit zázemí pro cestující, v prvním patře pak pronajímat byty, řekl ČTK jednatel Martin Kadrman.

„Už máme prvního zájemce o využití bytu, který teď jezdí do České Třebové hodinu vlakem, nyní by se mu cesta zkrátila na deset minut,“ uvedl Kadrman. Podle něj musí mít nájemníci vztah k železnici, neboť budova stojí mezi kolejemi a panuje u ní rušný provoz.

Společnost Oustecké nádraží by chtěla v historické budově vytvořit zázemí pro cestující, hlavně čekárnu, kavárnu, restauraci, případně prodejnu základních potravin. „Než se vyřídí všechny formality, zápis do katastru a najdou se provozovatelé, bude to nějaký čas trvat. Lidé uvidí změny až v květnu nebo počátkem léta,“ řekl Kadrman.

Společnost chce koupi financovat z příspěvků čtyř společníků, zatím má základní kapitál 1000 korun. Další část peněz by mohla být z bankovního úvěru.

Původní nádraží z roku 1874 patří k nejstarším staničním budovám v zemi. Vzniklo podle návrhu architekta Rudolfa Freye. Budova na půdorysu H s kamennými římsami je postavena z režného zdiva, horní podlaží jsou z méně obvyklého hrázděného zdiva. Je zajímavá mimo jiné tím, že stojí uprostřed kolejiště a je průchozí, aby mohli výpravčí i cestující procházet na obě strany. Několik let je mimo provoz, po modernizaci železničního uzlu vznikla v Ústí nová výpravní budova.

zpráva ČTK