Projekty, Průmysl a obchod

Vítězem tendru na rekonstrukci Národního muzea je Sdružení M-P-I

Vítězem veřejné zakázky na rekonstrukci historické budovy Národního muzea v Praze (NM) je Sdružení M-P-I Národní muzeum, jehož účastníky jsou akciové společnosti Metrostav, Průmstav a IMOS Brno. 

Jeho nabídkovou cenu ve výši 1,352 miliardy bez DPH vyhodnotila výběrová komise jako nejvýhodnější. ČTK to řekl generální ředitel NM Michal Lukeš. Smlouvu s vítězem však uzavřít zatím nesmí, čeká na vyjádření antimonopolního úřadu.

Komise vytvořená loni v listopadu vládou, v níž byli zástupci ministerstev kultury a financí, Národního muzea a dalších institucí, jmenovala vítěze a začátkem října ze zákona ukončila činnost, dodal Lukeš.

Tendr na rekonstrukci muzejní budovy v létě napadlo Sdružení Václavské náměstí 68, jehož vedoucím účastníkem je společnost Strabag. Stalo se tak poté, co bylo ze soutěže vyloučeno kvůli nesplnění podmínek při zpracování nabídkové ceny. Nejprve podalo námitku a pak podnět k antimonopolnímu úřadu, aby přezkoumal oprávněnost vyřazení. Nyní se čeká na jeho rozhodnutí.

„Po jeho zveřejnění ještě předpokládáme, že i další neúspěšní uchazeči se pak pravděpodobně obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a budou se snažit najít nějakou chybu v nabídkách uchazečů před nimi,“ dodal Lukeš. Podotkl, že rozhodnutí vládní komise musí Národní muzeum jakožto zadavatel výběrového řízení akceptovat, pokud neshledá nezákonný postup v její činnosti – a to se podle něj nestalo.

Stoprocentním hodnoticím kritériem tendru byla cena. Tu měl nejnižší právě Strabag ve výši zhruba 1,15 mld korun, což bylo o 202 miliónů méně, než u firmy na druhém místě. Podle zástupců NM ale nebyly v jeho nabídce oceněny některé položky.

„Ocenění všech položek bylo v zadání soutěže požadováno. Konkrétně bylo uvedeno, že neocenění jakékoliv z nich bude mít za následek vyřazení nabídky a vyloučení uchazeče ze zadávacího řízení,“ vysvětlil už dříve investiční náměstek NM Milan Plaček. Tím, že Strabag tak neučinil, stala se jeho cenová nabídka neporovnatelná s cenami ostatních uchazečů, kteří je řádně ocenili.

Zástupci Strabagu ve svém srpnovém vyjádření napsali, že vše nacenili a v některých případech uvedli nulovou hodnotu, neboť jejich náklady na určité položky takovou hodnotu mají. Je tedy na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, aby posoudil, zda lze poskytnout plnění některých položek bezúplatně, to je pod hranicí ekonomicky nutných nákladů. Podle Plačka muzeum postupovalo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách i s rozhodovací praxí antimonopolního úřadu a judikaturou Nejvyššího správního soudu.

Přípravná fáze rekonstrukce skončila začátkem loňského roku a stála 548 miliónů korun. Šlo o náklady na stěhování, sanace, dokončování depozitářů v Terezíně i úpravy budovy bývalého federálního parlamentu. Podle harmonogramu má vítěz tendru začít pracovat ještě letos. Doba stavby je odhadnuta na 42 měsíců. Historická budova, uzavřená pro veřejnost již tři roky, má být otevřena v roce 2018, kdy muzeum oslaví 200 let existence.

zpráva ČTK

Aktuální informace o rekonstrukci Národního muzea naleznete zde.