Průmysl a obchod

Nezanedbávejte péči o komíny a kouřovody!

Společenstvo kominíků ČR považuje za vhodné v souvislosti s požárem v Málkově na Berounsku a končící topnou sezónou upozornit na rizika spojená s provozem spotřebičů paliv a nezbytnost objednat po zimě kominíka na kontrolu spalinové cesty. Ranči v Málkově, vyhlášenému dějišti festivalů, svateb, dětských táborů či westernového divadla, před začátkem hlavní sezóny shořela střecha. Rozsáhlý požár si naštěstí nevyžádal oběti na životech, majitelé však vyčíslili škody na 10 miliónů korun a statek museli až do konce roku uzavřít. Podle posledních šetření hořelo kvůli závadě na komínu.

„Závady komína jsou poměrně častou příčinou požáru, obzvláště na konci topné sezóny, kdy spalinová cesta může vykazovat značnou známku provozního opotřebení či zanesení. K požárům od vadných či neudržovaných komínů by nedocházelo, kdyby majitelé domů respektovali nařízení vlády č. 91/2010 Sb. a v pravidelných lhůtách si objednávali kominíka na čištění a kontrolu spalinových cest. Pokud by v tomto i podobných případech byl dodržen řádný postup, dovoluji si usoudit, že k neštěstím by nedošlo,“ říká Jaroslav Schön, soudní znalec a viceprezident Společenstva kominíků České republiky.

Následky vyhoření sazí v komíněPodle nařízení vlády č. 91/2010 Sb. vyžaduje každý spotřebič paliv, tedy kamna, krb, karma či kotel, pravidelnou každoroční kontrolu spalinové cesty. Tu musí provést odborně způsobilý kominík s příslušným oprávněním. Ceny jsou smluvní, o žádné vysoké částky však nejde. Na vesnicích stojí kontrola zhruba 300–500 Kč, ve větších městech 700–1000 Kč. Výše ceny za kontrolu nebo čištění se samozřejmě odvíjí od počtu užívaných spotřebičů paliv (přičemž na každou spalinovou cesty je nutné také vystavit zprávu).

Je však třeba si dát pozor, protože kvůli příliš benevolentnímu živnostenskému zákonu fušují poctivým kominíkům do řemesla podvodníci bez odborných znalostí a potřebného vybavení. Typickým znakem jsou letáky ve schránkách, v nichž je nabízena revize místo kontroly. „Falešných kominíků je stále hodně, proto doporučuji dbát na reference a důvěřovat spíše místním kominíkům než firmám z druhého konce republiky. A pokud si nevíte rady, obraťte se na naše Společenstvo kominíků,“ říká František Jiřík, soudní znalec a viceprezident Společenstva kominíků ČR.

tisková zpráva, wd